
Klimaregnskabet er blevet en del af vores brand
Kragerup Gods var de første, som fik lavet et klimaregnskab hos ConTerra. Nu viser de resultatet frem alle de steder, de kan.
Olav Ditlevsen: Klimaregnskabet er blevet en del af vores brand
Kragerup Gods var de første, som fik lavet et klimaregnskab hos ConTerra. Nu viser de resultatet frem alle de steder, de kan.
Indholdet i denne artikel er markedsføring for klimaregnskaber hos ConTerra
Olav Ditlevsen, godsforvalter på Kragerup Gods, var overbevist om, at Kragerups klimaregnskab måtte være godt. Med vindmøller i stor stil og skovdrift kunne det ikke være anderledes. Men det var svært selv at dokumentere det.
”Vi byggede vindmøller i 2012. Landbrug med vindmøller og skov, det må da være CO2-neutralt, tænkte jeg. Men det var svært selv at regne ud. Så jeg spurgte mig omkring.” Olav Ditlevsen fandt sammen med Holger Nehmdahl fra ConTerra, som kunne samle og behandle data fra bedriften og ejendommen og stille dem op i en rapport med et samlet klimaregnskab for Kragerup Gods.
Nemt for landmanden
ConTerra arbejder med dataanalyser og har særligt fokus på landbrug og miljøspørgsmål, men har ikke tidligere udarbejdet et klimaregnskab med elementer fra både landbrug, skov, natur og vedvarende energikilder på bedriftsniveau. Derfor måtte Holger Nehmdahl lave klimaregnskabet for Kragerup Gods fra bunden og manuelt ved siden af firmaets andre aktiviteter.
Det var anderledes nemt for Olav Ditlevsen: ”Jeg sendte vores data til Holger Nehmdahl. Vi har styr på det, så det var ikke et stort arbejde for os. Vi skulle bare lave udskrifter fra vores markprogram og en produktionsrapport på svineejendomme. Det var nemt. Det samme for skoven og vindmølleproduktionen.”
Klima er blevet større end økologi
Den færdige klimarapport har gjort en stor forskel for Kragerups forretning, fortæller Olav Ditlevsen: ”Mange hotelgæster i dag spørger efter et CO2-regnskab. Kunder vælger mere og mere ud fra CO2-udledning, klima er blevet større end økologi. Rapporten ligger på hjemmesiden. Vi bruger klimaregnskabet som salgsmateriale og reklamerer med, at vi er Danmarks første CO2-neutrale hotel.”
Erfaringerne fra projektet hos Kragerup og efterspørgslen efter data om klima får nu ConTerra til at udvikle et værktøj, så alle land- og skovbrug nemt og hurtigt kan få et klimaregnskab som Kragerups, og som gør klimaregnskaber på bedriftsniveau til et af ConTerras faste og automatiserede produkter.
Banken brugte klimaregnskab
Holger Nehmdahl ser frem til at arbejde mere med klimaregnskaberne: ”Der er efterspørgsel efter klimaregnskaber, så vi skal bare i gang. Det er tungt at udvikle nye værktøjer og er forbundet med et stort manuelt arbejde hos os. Så vi starter med at indhente bestillinger på klimaregnskaber, og så snart vi har fået de første 30, går vi i gang.”
At værktøjet nu bliver udbredt, glæder Olav Ditlevsen: ”Klimaregnskab klinger så godt i alles ører. Selv vores rådgiver i Nordea har brugt klimarapporten til at fortælle om os som kunde i organisationen. Jeg tror, at en klimarapport kan få investeringer i landbrug og jord til at gå nemmere igennem hos en bestyrelse og kan hjælpe med at få solgt idéen til lokale kommunalpolitikere, når man ansøger om at udvide forretningen.”
Du kan også bestille klimaregnskab
Sektionen for Større Jordbrug og Dansk Skovforening har indgået samarbejde med ConTerra, så du som medlem af de to organisationer kan bestille dit klimaregnskab hos ConTerra til særlig medlemspris. Bestiller du som en af de 50 første, får du dit klimaregnskab til yderligere reduceret pris. Så snart ConTerra har modtaget 30 bestillinger, begynder udviklingen af værktøjet til at lave klimaregnskaberne.