Nyhed, 21.oktober 2023

Indlæg om generationsskifte

"I Sektionen for Større Jordbrug har vi længe arbejdet hårdt på at fjerne de tungtvejende byrder, der hviler på generationsskifter i vores branche."

Indlæg om generationsskifte

Sektionen for Større Jordbrug har i weekenden været i LandbrugsAvisen for at gøre opmærksom på den manglende lempelse af arveafgiften og de foruroligede udsigter til højere beskatningsgrundlag ved de kommende ejendomsvurderinger.

I Sektionen for Større Jordbrug har vi længe arbejdet hårdt på at fjerne de tungtvejende byrder, der hviler på generationsskifter i vores branche. SVM-regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget lempe bo- og arveafgiften ved generationsskifte af erhvervsvirksomheder fra 15 procent til 10 procent. Men hvornår sker det?

Andre europæiske lande som Sverige, Norge, Østrig, Slovakiet, Cypern og Estland har allerede afskaffet disse afgifter, og lande som Tyskland, Italien, Finland, Spanien og Storbritannien har også allerede indført mere lempelige regler for generationsskifte af erhvervsvirksomheder. Danmark har været bagud i denne udvikling, og det har sat os i en ufordelagtig position i forhold til vores konkurrenter inden for landbrugs- og fødevareeksport.

En generationsbeskatning på 10 procent er stadig højere end de lande, som vi ellers gerne vil sammenlignes med. Afgifter, der pålægges, når en ejendom eller en virksomhed overdrages til den næste generation, standser udvikling af danske virksomheder i flere brancher. For den nye generation er det næsten umuligt at udvikle og investere i virksomhederne, hvilket har fastholdt gamle produktionsformer og forældede metoder.

Hvis vi derimod afskaffede beskatningen for familieejede virksomheder, ville de danske virksomheder blive sidestillet med vores europæiske naboer. Med veltilrettelagte generationsskifter ville der kunne skabes dynamik og arbejdspladser, samtidig med, at vi ville undgå at udhule virksomhedernes indtægtsgrundlag. Dette ville kunne sikre, at ejendomme og virksomheder kan forblive i danske hænder og give den yngre generation mulighed for at ruste virksomhederne bedre og udvikle virksomhederne med bæredygtige investeringer.

En krølle på dette er, at de nye offentlige ejendomsvurderinger for de fleste er landet. Men for landbrugsejendomme er de fortsat undervejs, og vurderingerne kommer til at få stor betydning for generationsskifte af disse ejendomme. Ser man ind i forestående generationsskifte, står man så godt som med et umuligt valg i forhold til den rette timing lige nu.

Nye ejendomsvurderinger resulterer i højere beskatningsgrundlag for de fleste ejendomme. Samtidig har Danmark lige nu den højeste arveafgift i fem år. Tror man på, at arveafgiften sænkes, vil man overvejende vente med at lave et generationsskifte, men med udsigt til højere ejendomsvurderinger kan den nye generation af virksomhedsejer have svært ved at time deres overtagelse, uden at det får indgribende konsekvenser for virksomhedens fremtidige økonomi.

Den varslede lempelse af bo- og gaveafgiften hilses velkommen og ses som et skridt i den rigtige retning. Danske familieejede virksomheder vil dog fortsat være dårligere stillet end de svenske, tyske og finske familieejede virksomheder. Det må være i Danmarks interesse, at vores jord og virksomheder er på danske hænder – også i de kommende generationer.   

Senest har Danmarksdemokraterne dog prioriteret bedre rammevilkår for de familieejede virksomheder i sit finanslovsudspil. Danmarksdemokraterne vil afsætte 1,5 mia. kr. til at sænke generationsskiftebeskatningen fra 15% til 5%.
Skal vi sikre, at danske fredede bygninger og dansk jord har danske ejere, skal regeringen sænke arveafgiften med mere end 5 procentpoint, og det skal gøres hurtigt. Ellers risikerer Danmark at lave umulige forhold for den nye generation af ejere af landbrug og de kulturelle bygninger, som er tilknyttet.

Helle Reedtz-Thott
Formand, Sektionen for Større Jordbrug